Silviu Predoiu

logo_imagine_plan
logo_imagine_plan

Silviu Predoiu

Meriți un președinte în serviciul tău!

Distribuie:

Proiectul meu pentru România

România în prim-PLAN

Avem nevoie, mai mult ca niciodată în ultimii 30 de ani, nu doar de un președinte ci de acel Președinte cu o viziune curajoasă, de Președintele care ne poate inspira, care ne poate motiva, care știe ce poate și vrea, care ne poate conduce către acea Românie pe care să o respectăm și iubim pentru că așa simțim iar nu pentru că așa ne cer ei, cei care au distrus-o. Un Președinte care să aibă curajul să vrea pentru toți românii o Românie a bunăstării, o Românie puternică și respectată, o Românie lider în Uniunea Europeană, o țară în care românii plecați să revină pentru că vor, nu pentru că îi chemăm noi.

România este în prezent a șasea țară din UE după numărul de locuitori și a opta ca suprafață, dar, de mulți, prea mulți ani, se află în coada clasamentelor europene pentru mai toate celelalte repere. Împreună însă, exploatând înțelept resursele de care dispunem, cu un PLAN bine întocmit, sunt sigur că putem aduce România între primele 10 țări din Uniunea Europeană în cel mult un deceniu.

Înțelegând că un program politic este un instrument în evoluție, ce necesită inevitabil ajustări și actualizări periodice funcție de evoluțiile interne și internaționale, consider că următoarele cinci puncte sunt fundamentul pe care trebuie să se așeze toate politicile publice pe termen mediu-lung:
1. Meritocrația
2. Clarificarea competențelor executive în stat
3. Reconstruirea încrederii populației în mecanismele democratice
4. Reorganizarea administrativ-teritorială a țării
5. Dezvoltarea/ consolidarea clasei de mijloc

[ Detalii ]

Am convingerea că ceea ce contează cel mai mult atunci când vorbim despre persoana Președintelui sunt caracterul și sistemul de valori la care se raportează, ca om și ca politician. Principiile pe care îmi fundamentez acțiunea politică sunt supremația legii, asumarea răspunderii și transparența.
Valorile în care cred sunt respectul, onestitatea și responsabilitatea.

[ Detalii ]

Educație de calitate, care să permită realizarea profesională și emanciparea
Un sistem de educație de calitate, care să permită realizarea profesională și emanciparea, care să ofere în egală măsură cunoștințe academice robuste dar și competențe, trebuie să pornească de la definirea unei viziuni pe termen lung – Ce ne dorim de la procesul de educație? Cum dorim să arate românul educat în 2035 pentru a contribui la obiectivul de a deveni o țară cu o societate și o economie moderne, eliberată de complexe, care își promovează și apără interesele și are o voce în context internațional? Este nevoie apoi de un leadership susținut, de stabilirea de standarde ambițioase și de consecvența acestora, de profesori performanți – cărora să le recunoaștem importanța socială prin statut, prin respect și prin salarizare.

Un sistem de sănătate performant, accesibil, care pune pacientul în centru
Susțin reforma sistemului de asigurări de sănătate, cu existența unui pachet de bază bine definit, cu plafonarea CASS pentru pachetul de bază și creșterea numărului celor care contribuie, cu introducerea de pachete facultative care să permită ca banul să urmeze pacientul și, mai ales, cu siguranța că poți beneficia de sistemul la care contribui atunci când ai nevoie.
Totodată, pentru ”sănătatea” sistemului de sănătate, intoleranța la orice formă de corupție în relația prestator de servicii de sănătate – pacient trebuie să devină normalitate.Pentru că această ”mică” corupție, dincolo de faptul că induce convingerea că nu ai șansa la asistență medicală performantă dacă nu ai bani, dincolo de afectarea imaginii sistemului de sănătate, distorsionează grav modul în care este percepută corupția la nivelul administrației, politicului, făcând-o pe aceasta din urmă tolerabilă.

[ Detalii ]

Ceea ce definește o democrație modernă nu este doar garantarea votului liber al fiecărui cetățean. Acesta reprezintă un mecanism necesar, dar nici pe departe suficient, iar asta am văzut repetat în ultimii 30 de ani: votul liber este cu adevărat puternic doar dacă este unul informat și educat.
Democrație reală înseamnă instituții puternice, înseamnă supremația legii, înseamnă o justiție independentă, înseamnă mecanisme de control și echilibrare credibile și eficiente. Prioritățile mele vor fi:
– Democrația revitalizată prin referendum și vot de la 16 ani
– Justiția independentă
– Transparența și controlul cheltuielilor publice
– Modificarea Constituției

[ Detalii ]

Rolul fundamental al politicii externe a României trebuie să fie reprezentat de promovarea  consecventă, cu claritate și perseverență a interesului național al țării noastre, de asigurarea securității și bunăstării națiunii, de susținerea și apărarea, cu demnitate și mândrie, a identității noastre naționale.

Împărtășim aceleași principii și valori cu partenerii occidentali dar avem interese diferite, derivate din poziționarea geopolitică a României.

Politica externă a României trebuie să fie caracterizată de continuitate și predictibilitate, dar nu în susținerea necondiționată a poziției statelor puternice în speranța unor câștiguri conjuncturale, efemere, de multe ori personale, așa cum prea des s-a întâmplat, ci prin raportare la obiectivele, principiile și valorile care ne definesc.

[ Detalii ]

Securitatea națională este un concept complex ce include componente militare, economice, politice, de mediu, resurse și nu numai. Tocmai de aceea în elaborarea unei strategii coerente, pertinente și adaptată provocărilor prezente dar și a celor anticipate, se impune o acțiune corelată și responsabilă a tuturor autorităților cu competențe în domeniile conexe. În construcția unei abordări realiste și eficiente pe profil trebuie înțeles însă că nu toate problemele și amenințările grave cu care se confruntă un stat reprezintă teme de securitate națională. 
Punctul de plecare obligatoriu va fi reprezentat de reconstrucția încrederii cetățeanului în autorități prin regândirea dialogului direct și/sau mediat de organismele cu atribuțiuni de control, dintre autoritățile cu competențe în domeniu și populație. În absența încrederii în guvernanți și autoritățile de resort, orice strategie, oricât de corectă, nu poate fi decât un concept teoretic sortit eșecului, spațiul dintre decident și cetățean fiind ocupat de dezinformare și teorii ale conspirației.

[ Detalii ]

Un președinte responsabil
Un președinte mediator
Un președinte care înțelege să unească, nu să dezbine
Un președinte care, înțelegând ce înseamnă secretul, valorizează la fel de mult transparența
Un președinte care înțelege să fie vocea românilor

[ Detalii ]

Facebook
Scroll to Top